Reciclare deșeu ambalaj PET

Instalațiile noastre din România pot prelucra aproximativ 5000 de tone de ambalaje PET pe an, ceea ce înseamnă în jur de 20% din toate ambalajele de acest fel vândute pe piață. Altfel spus, putem recicla aproape jumătate din sticlele PET care se consumă în toată țara și cumpărăm cam 50% din toate ambalajele PET care ajung pe piața de reciclare!

Ce facem cu deșeurile?

Simplu: mai întâi le spălăm, le tocăm, le dăm prin blender, apoi punem un strop de sare…
Glumim, desigur. Procedeele de reciclare sunt cam aceleași pentru toate tipurile de deșeuri din plastic. În cazul PET-urilor, acestea ajung în unitățile noastre de la companii specializate în colectare, de la firme care generează volume mari de astfel de ambalaje sau prin propriile noastre operațiuni de colectare. Deșeurile PET intră pe o bandă transportoare, unde sunt curățate, apoi sortate pe culori, după care intră în linia de măcinare-spălare, unde sunt tocate, spălate repetat şi uscate. Rezultatul final sunt fulgi PET de înaltă puritate, sortați pe culori și gata de a fi folosiți de către firmele producătoare de plastice.

Ce se obține din fulgii PET?

O mulțime de lucruri: de la îmbrăcăminte (PET și poliesterul sunt fapt același material!) la covoare, pantofi, valize, tapițerii, fibre pentru saci de dormit sau pufoaice, faruri, bare de protecție, grilaje și tăbliile ușilor la mașini, sau, desigur, alte ambalaje PET.